Home

Een loft is het resultaat van het renoveren van oude fabriekshallen, industriële panden, kantoorgebouwen, pakhuizen etc. naar woningen. Een grote ruimte uit de oude panden wordt naar eigen inzicht opgeknapt en ingericht. Tijdens het renoveren van de oude panden naar loften is om deze woonbaar te maken zonder dat de authentieke elementen van de panden verloren gaan.

De indeling van een loft lijkt op die van een studie. De keuken, living en eetruimte bevinden zich in een ruimte. Het verschil tussen een studio en een loft is de grootte van de ruimte en het pand waarin het zich bevindt. Lofts worden vaak niet alleen gebruikt als woonruimte. Een loft wordt multifunctioneel gebruikt doordat er ook in gewerkt wordt. De lofts bevinden zich dus in oude panden die leefbaar zijn gemaakt. In de meeste gevallen bevinden deze panden zich in oude centra van steden en oude industriegebieden. Vaak denken mensen dat lofts voordeliger zijn dan nieuwbouw woningen omdat de panden tegen een lage prijs kunnen worden aangeschaft. Echter maken renovatiekosten (voornamelijk isolatie en elektra) de uiteindelijke kosten voor een loft hoger dan die van nieuwbouw woningen. Hierdoor bevinden lofts zich meestal in de hogere prijsklassen.

De loft vindt zijn oorsprong in grote steden als New York. Destijds was een loft goedkoper dan een normale woning en leek de vormgeving meer op een kraakwoning. Er stond oud meubilair in een grote ruimte die door middel van losse kabels van elektriciteit werd voorzien. Pas nadat de yuppen binnenhuis architecten inschakelde om de lofts aantrekkelijker en woonbaarder te maken, steeg de populariteit en besteedde woonmagazines aandacht aan lofts. Vanaf dat moment stegen ook de prijzen van lofts.

 

Profiel van een loftbewoner:

  • Jong persoon of koppel
  • Geen kinderen
  • Goedbetaalde baan
  • Trendgevoelig
  • Creatief
  • Open voor ideeën
  • Stijlvol
  • Modieus

 

 

 

 

 

 

Een loft heeft meer karakter dan een nieuwbouw woning. Oude elementen zoals grote houten balken, oude betonvloeren, metalen steunpilaren en andere elementen die men vroeger in fabrieken terug zag blijven behouden in de loft waardoor het meer charme heeft.

Een goed uitgevoerde renovatie resulteert in een prachtige woonomgeving. Denk echter niet dat een renovatie van een oude fabriekshal eenvoudig is. Het isoleren van een pand is erg prijzig en bovendien niet eenvoudig als u de oude elementen wilt behouden. Tevens is er vaak ook nog geen of gebrekkige bekabeling voor elektriciteit of internet, moet de complete watervoorziening aangelegd worden en is er maar één afvoer naar de riolering. Houdt ook rekening met materialen zoals asbest of andere schadelijke stoffen die vroeger veelvuldig in fabriekshallen voorkwamen.

Als u besluit om een woning te laten renoveren tot loft kunt u kiezen voor heel wat verschillende stijlen.  Met industriële materialen zoals metaal en beton kan het gevoel van een fabriek worden versterkt waardoor een unieke sfeer gecreëerd worden. Als u in een loft wilt wonen moet u er rekening mee houden dat u in de meeste gevallen inlevert op het gebied van privacy (oude fabrieksgebouwen hebben vaak grote ramen) en dat deze minder veilig zijn voor kinderen. Een gezin met (jonge) kinderen kan beter kiezen voor een nieuwe loft of een woning waarbij het loftgevoel is nagebootst. Dit is niet alleen voordeliger maar ook veiliger.